Bruiloft planning

Bruiloft planning

Na het huwelijksaanzoek start al snel de fase waarin je de dag vorm gaat geven door middel van een bruiloft planning. Een leuke tijd waarin je gaat fantaseren over jullie huwelijksdag en hoe jullie die het allerliefste zouden vieren. Er komt veel op je af, want er is ontzettend veel mogelijk. Op deze pagina heb ik alle tips en voorbeelden voor je verzameld die je gaan helpen om een fantastische bruiloft te plannen. Niet bepaald de standaard tips, en juist daarom extra waardevol.

Bruiloft planning lifehack

Wat veel professionals je vooraf niet zullen vertellen is dat er een lifehack bestaat wat betreft je bruiloft planning. Het is iets wat is als trouwfotograaf aan iedereen kan aanbevelen: ceremonieel trouwen. Bij ceremonieel trouwen ben je aan minder regels gebonden tijdens de bruiloft en kan de ceremonie op iedere gewenste locatie en tijdstip plaatsvinden. Je kunt zelfs een vriend of familielid de complete ceremonie laten verzorgen. Bij een ceremoniële huwelijksvoltrekking zet je eerst, voorafgaand aan de trouwdag, de officiële handtekening op het gemeentehuis. Zo ben je al voorafgaand aan je bruiloft officieel getrouwd voor de gemeente.

bruiloft plannen

Door ceremonieel te trouwen ben je aan veel minder regels gebonden

Zelf heb ik dit ook gedaan bij mijn eigen huwelijk. Op maandag ochtend 5 februari ben ik samen met mijn vrouw voor de gemeente getrouwd op het stadhuis met enkel onze beide ouders als getuigen. Op vrijdag 31 augustus hebben we onze bruiloft groots gevierd met familie en vrienden, inclusief ’s avonds een ceremoniële huwelijksvoltrekking bij zonsondergang. Iets wat bij een officiële huwelijksceremonie niet was gelukt omdat we volgens de regels van onze stad alleen binnen kantoortijden mochten trouwen.

Door eerder al je officiële handtekening te zetten op het stadhuis open je een tal van mogelijkheden in de planning van je trouwdag. Je bent niet langer gebonden aan beperkende regels m.b.t. de locatie en tijd. Ook kan de ceremoniële trouwceremonie worden gehouden door een goede vriend, i.p.v. een onbekende trouwambtenaar, zodat je zeker weet dat het een allesbehalve saaie en vooral persoonlijke ceremonie wordt.

Tijd besparen in je bruiloft planning

Veel bruidsparen besparen al tijd door geen felicitatie rij te creëren direct na de huwelijksvoltrekking. In plaats daarvan loop je zelf langs bij de gasten en kan je zelf bepalen hoe lang je blijft plakken bij je gasten voor een gezellig praatje. Wat ook veel tijd (en daarnaast ook stress) bespaard is de volledige trouwdag vieren op één locatie.

bruiloft plannen tijdlijn

Bespaar tijd door de complete bruiloft op één locatie te vieren

Het lijkt zo aantrekkelijk om voor elk onderdeel van je trouwdag op zoek te gaan naar de beste locatie. Het stadhuis met die prachtige trouwzaal, die bar met panorama uitzicht over het water en dat ene restaurant waar jullie lievelingseten wordt geserveerd.

Wat ik als huwelijksfotograaf gezien heb, bij meer dan 500 bruiloften, is dat verplaatsen naar een andere locatie altijd tijdsdruk met zich mee brengt. Als je moet verplaatsen betekent dit dat je de hele dag op je horloge moet blijven kijken of het al tijd is om te vertrekken. Daarnaast zijn we bij het verplaatsen ook geregeld in de file beland wat veel kostbare tijd heeft opgeslokt. De bruiloften die gepland worden op één locatie zijn de bruiloften die het meest ontspannen verlopen. Deze geven voor zowel het bruidspaar als de gasten de meeste rust.

Zo voorkom je stress op de trouwdag

Ik heb meer dan 500 bruiloften mogen bijwonen als trouwfotograaf en bij bijna alle bruiloften liep de planning op de dag zelf uit. Vaak gebeurt dit omdat de voorbereidingen meer tijd in beslag nemen dan verwacht en omdat er te weinig tijd is gereserveerd voor eventuele speeches tijdens het diner.

bruiloft plannen tips

Voorkom stress en reserveer voldoende tijd voor elk onderdeel van de dag

Als je 2,5 uur reserveert in de planning van je bruiloft voor een 3 gangen diner dan lijkt dit meer dan voldoende. Deze tijd heb je hard nodig als er twee sprekers opstaan die ieder in 15 minuutjes kort wat willen zeggen. Laat je ceremoniemeester of weddingplanner goed de tijd in de gaten houden als het om speeches gaat.

Bruiloft planning tijdlijn

Om stress te voorkomen hierbij een voorbeeld van een tijdlijn die je kunt gebruiken bij de planning van je bruiloft. Hierbij gaat het er vooral om dat je voldoende tijd per onderdeel reserveert.

  Voorbereidingen 2,5 uur
  First Look 0,5 uur
  Fotoshoot 1,5 uur
  Ceremonie 1 uur
  Taart en toost 2 uur
  Diner 3 uur

Bachelors night voorafgaand aan de bruiloft

De laatste tip met betrekking tot de planning heeft te maken met de dag voor je bruiloft. Nodig de avond voor de bruiloft je beste vrienden uit voor een bachelors night. Afgelopen jaar mochten we de bruiloft van Mark en Marleen fotograferen. De avond ervoor hadden ze met hun beste vrienden afgesproken voor een bbq en cocktails in de hot-tub. Toen ik de ochtend van de trouwdag aankwam om de voorbereidingen te fotograferen was de sfeer al waanzinnig ontspannen. Er werd uitgebreid nagepraat over de legendarische avond die vooraf was gegaan aan de bruiloft.

bruiloft planning

Breng de avond voor de bruiloft door met je beste vrienden

Op onze eigen bruiloft hadden we de mogelijkheid om de avond voorafgaand aan de bruiloft onze vrienden uit te nodigen voor een overnachting bij onze trouwlocatie. Bij aankomst dronken we wat biertjes in de zon, gingen we uit eten en speelden een hilarisch potje hints. Zo hadden we een pyama party de avond voor onze trouwdag.

Er is geen betere start van je bruiloft dan het gevoel van een ontspannen vakantiedag met je allerbeste vrienden als basis voor je bruiloft. Als bijkomstige bonus heb je geen tijd om jezelf zenuwachtig te maken of te piekeren over kleinigheidjes.

Anderen bekeken ook

– 3 spectaculaire alternatieven voor een openingsdans
– Deze vragen moet je niet vergeten te stellen aan je huwelijksfotograaf!
– Zo laat je grappige en gekke trouwfoto’s maken op je bruiloft
– De 7 beste ideeën voor entertainment op je bruiloft

 

bekijk mijn portfolio

meer info over mij
mijn werkwijze

 

Als trouwfotograaf fotografeer ik al meer dan 15 jaar bruiloften o.a. in: Breda, Rotterdam, Dordrecht, Den Bosch, Barendrecht, Ridderkerk, Hendrik-Ido-Ambacht, Bergen op Zoom, Tilburg, Middelburg en Eindhoven.